1 Şubat 2010 Pazartesi

İstanbul sokaklarında

2010'un ilk günleri, birbirinden ilginç İstanbul kitapları ile süslenirken, Arif Aşçı'nın dört kitabı da ilk göze çarpanlar arasındaydı. A4 Matbaası'nda, neredeyse mürekkebi kurumadan gördüğüm “İstanbul Panorama”, Arif Aşçı'nın 6x17 cm negatif filmle çektiği siyah beyaz panoramik İstanbul fotoğraflarından oluşuyor. Özel teknikle (gümüş tonlu) basılmış bu büyük boyutlu kitap, tam bir koleksiyon parçası olarak meraklıların kitaplıklarındaki yerini doldurmaya aday gözüküyor.

Yıllardır, büyük bir tutarlılıkla İstanbul'u belgesel olarak çalışan Arif Aşçı'nın diğer serisi ise, üç kitaptan oluşuyor. Kültür ve sanata gösterdiği özenle Türkiye'nin en önemli finansal kurumlarından biri olan Türkiye İş Bankası'nın, Kültür Yayınları tarafından yayınlanan 24x32 cm boyutlu bu kitaplar, tematik yanlarıyla öne çıkıyor.

Kediler, köpekler ve kuşlar; İstanbul'un ayrılmaz parçalarıdırlar. İstanbul'da çekilecek bir fotoğrafta bu hayvanlardan birinin görünmemesi küçük bir ihtimaldir. İstanbul'un Sokak Kedileri, İstanbul'un Sokak Köpekleri, İstanbul'un Kuşları isimleri taşıyan üç kitap, yalnızca içindeki birbirinden ilginç fotoğraflarıyla değil, Arif Aşçı'nın bu kitapların girişlerine yazdığı; gözlem, izlenim, anekdot ve bilgilerden oluşan ilginç metinleriyle de ayrıcalıklı bir hale geliyor ve İstanbul'un görsel hafızasına önemli bir katkıda bulunuyor.

Arif Aşçı, ülkemizin çalışkan ve azimli fotoğrafçılarındandır. Kendisi develerin üzerinde yol aldığı İpek Yolu'nun güzergâhları ile son yıllarda gerçekleştirdiği Kore seferlerinin yanında, ömrünün ciddi bir kısmını İstanbul'un sokaklarında fotoğraf çekerek geçirmiştir. Arif bundan sonra tescilli bir İstanbul fotoğrafçısıdır ve şehrin kedileri, köpekleri ve kuşları ondan sorulur.

0 yorum:

Yorum Gönder