1 Şubat 2010 Pazartesi

Kitaplar arasında

Bu yıl ekonomik krizden dolayı, neredeyse kimse takvim ve güzel fotoğraflı ajandalarından yapamadı ama yine de sevindirici ölçüde kitaplarla karşılaştık. Çalışkan fotoğrafçılarımızdan “Selim Seval”, yıllardır surlar üzerine sürdürdüğü çalışması, yılın son günlerinde kitap olarak yayınladı. 182 sayfalık “İstanbul'un Surları” kitabı, Bizans dönemindeki sahil şeridi esas alınarak eski bir harita üzerinden Selim Seval'in tutkusunun somuta dönüşmüş hali. Bölgelere göre ele alınan surlar, Selim Seval'in fotoğraflarıyla birlikte Sanat Tarihçisi Hayri Fehmi Yılmaz'ın metinleriyle de destekleniyor.
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yayımlanan yüzlerce yıla yayılmış İstanbul tarihinin fotoğrafça bir yorumu olan bu çalışma, hem İstanbul kültürü, hem de fotoğrafçılık açısından büyük önem taşıyor. İstanbul Surları, tarih ve fotoğraf tutkunlarının arşivlerinde bulunması gereken önemli bir çalışma; özen ve sabırla örülmüş titiz bir iş.
Tam bir İstanbul tutkunu olan Selim Seval, daha önce de İstanbul Atatürk Havalimanı'nı “Airportİstanbul”, Topkapı Şehirlerarası Otobüs Terminali'ni “Terminalİstanbul” ve dikey panoramik fotoğraflarını da “Upuzun Bir Düş... İstanbul” başlıkları altında kitaplaştırmıştı.
Bir kitap lotu da Adana'dan, Haluk Uygur'dan geldi. Haluk Uygur şiirlerini, romanını, fotoğraf yazılarını ve elbette yaptığı serilerin fotoğraf albümlerini (İnançlarıyla Yaşayan Anadolu, Tesbihsiz Hapisaneler, Türk Fotoğrafçıları Kütüphanesi 15, Sınır Tanımayan Anadolu) koca bir zarf içinde gönderme nezaketinde bulunmuş. Adana'da Başarmak projem için çalışırken, sabahın karanlığında kuş pazarına gidişimizi ve bana rehberlik edişini hiçbir zaman unutamadım Uygur'un. AFAD ve Adana'daki fotoğraf yapılanmasına büyük katkıları bulunan Haluk Uygur, gerçek bir fotoğraf gönüllüsü olarak aktif bir biçimde çalışmalarını sürdürüyor.

0 yorum:

Yorum Gönder